klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken

grensmaas
grensmaas

Nieuwsbrief: juni 2016

Monument ook in trek bij paarden…

Het monument dat herinnert aan het paardengraf in Borgharen is niet alleen in trek bij de mens. Ook paarden vertoeven er graag. De Konikpaarden in het natuurgebied zoeken graag het droge en opgewarmde grind op bij het monument en doen er met regelmaat een tukje.

Overigens heeft het natuurgebied in Borgharen de eerste mooie verrassingen opgeleverd. Onderzoekers die bezig zijn met een inventarisatie van de ontluikende natuur zijn gestoten op het kandelaartje en het weideklokje. Dat zijn heel zeldzame plantensoorten.

Vorige maand was er zelfs sprake van heuse opschudding in de gelederen van vogelspotters. Aan de rand van het eiland Daal werd een Griel gesignaleerd. Die vogel komt vrijwel niet in Nederland voor. Het nieuws over het opduiken van de Griel verspreidde zich als een lopend vuur in kringen van vogelliefhebbers die van heinde en verre met telescopen kwamen aanzetten om de Griel zo goed mogelijk in het vizier te krijgen.

grensmaas

De Griel zorgde voor opschudding bij vogelspotters

Brug over kanaaldoorvaart op z'n plek

De brug over de kanaaldoorvaart van de nieuwe werkhaven in Trierveld ligt op z'n plek. Het 27 meter lange gevaarte werd met een grote kraan de lucht in gehesen.

De twee brugdelen werden vervolgens met chirurgische precisie op de juiste plek gemanoeuvreerd. Via die brug is in september, zoals afgesproken met de inwoners, weer doorgaand verkeer mogelijk tussen Grevenbicht en Roosteren via de Parallelweg.

grensmaas

De plaatsing van de brug bij de werkhaven in Trierveld

Opening Hompesche Molen

De Hompesche molen in Stevensweert is helemaal gereed om de komende jaren te dienen als uitvalsbasis van Natuurmonumenten voor recreanten die het RivierPark Maasvallei van noord naar zuid willen doorkruisen. Of natuurlijk gewoon even willen struinen langs de Molenplas.

De molen, die dateert uit 1721, is helemaal gerenoveerd. Bij de molen heeft Natuurmonumenten een nieuwe natuurspeelplek aangelegd, waar kinderen lekker op avontuur kunnen gaan en gewoon vies mogen worden. De molen van Natuurmonumenten is trouwens ook een aanradertje om er gewoon even een paar uurtjes uit te zijn.

De molen is zondag 29 mei officieel geopend. Natuurmonumenten had het geregeld dat graaf Reinaert Vincent von Hompesch, die opdracht gaf voor de bouw van de molen, voor een dag weer tot leven kwam en net als bijna drie eeuwen geleden weer de hoofdrol op zich nam.

grensmaas

De Hompesche Molen is klaar voor de toekomst

Grensmaasopera succesvol

De Grensmaasopera is in alle opzichten succesvol verlopen. Bijna 2000 bezoekers hebben de voorstellingen bezocht. Alleen tijdens de laatste uitvoering werden de bezoekers geconfronteerd met regen. Volgens de stichting Ragen, het kunstenaarscollectief dat de opera op touw heeft gezet, levert het succes van de uitvoeringen op de werklocatie in Itteren een prima basis op voor een volgende landschapsopera op een locatie elders in de Euregio. Het Huis voor de Kunsten in Limburg, dat onder meer het culturele erfgoed in deze provincie bewaakt, noemt de Grensmaasopera inmiddels als voorbeeld hoe je cultuur en landschap met elkaar kunt verbinden.

De broers Nordin en Ferry Arrammach uit Itteren groeiden met de uitvoering van hun kranendans uit tot de sterren van de Grensmaasopera. De twee kraanmachinisten, werkzaam voor het project Grensmaas, kregen telkens weer een ovationeel applaus voor hun kranenballet op muziek van Puccini. Klik hier voor indrukwekkende beelden van de kranendans.

grensmaas

Nieuwe Grensmaasbrochure

In een oplage van 7500 exemplaren verschijnt eind deze maand de nieuwe brochure: Grensmaas,

Het grootste rivierbeveiligingsproject van Nederland. De brochure is later dit jaar ook verkrijgbaar in het Engels.

De oude brochure is uitverkocht en moest na vier jaar ook hoognodig geactualiseerd worden.

Het nieuwe boekwerk over het project Grensmaas telt 46 pagina's. De brochure vervangt ook de drie themaboekjes over veiligheid, natuurontwikkeling en grindwinning. Alle ontwikkelingen en achtergronden van het project Grensmaas staan nu op rij in één brochure.

De nieuwe uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met Rijkswaterstaat Maaswerken.

Applaus voor bewoners tijdens afscheid van Geulle aan de Maas

Consortium Grensmaas heeft officieel afscheid genomen van de werklocatie Geulle aan de Maas/Voulwames. Samen met Waterschap Roer en Overmaas werd er eerst een kort officieel programma afgewerkt. Vervolgens werd er informeel samen met de inwoners teruggeblikt en vooruit gekeken.

Burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen, voorzitter Jan Schrijen van Roer en Overmaas en directeur Kees van der Veeken hielden korte toespraakjes. Van der Veeken verklaarde dat Geulle aan de Maas voor hem een wel heel bijzondere locatie is. Na aanvankelijke weerstand tegen de grindtransporten nabij het dorp, groeide de samenwerking met de inwoners. Veel omwonenden bieden zich nu aan als ambassadeur van het project. ,,Daarom wil ik deze keer graag voor de inwoners applaudisseren", zo sloot Van der Veeken af.

De directeur van het Consortium onthulde samen met Jan Schrijen een infobord over de Grensmaaslocatie Geulle aan de Maas. Ook waren er onthullingen van een grenspaal, het nieuwe zitmeubilair bij het fiets- en voetveer en het verplaatste kunstwerk van de haan van Geulle.

Consortium Grensmaas is van 2012 tot 2015 aan het werk geweest in Geulle aan de Maas/Voulwames. De rivier heeft er veel meer ruimte gekregen en ten noorden van het dorp is een nieuw natuurgebied ontstaan. De inwoners houden het nu droog bij hoogwaters zoals in 1993 en 1995. Ook  in Geulle aan de Maas zijn die werkzaamheden gefinancierd door de winning van zand en grind. Roer en Overmaas heeft de werkzaamheden afgesloten met versterking van de kades.

grensmaas
Burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen aan het werk na de onthulling van de grenspaal

Voortgang

Tussen Visserweert en Illikhoven is de aanleg van de hoogwaterbrug van start gegaan. Momenteel worden de tien buispalen geheid. Tijdens een infoavond eind mei zijn beide dorpen geïnformeerd dat geluidsoverlast helaas onvermijdelijk was.

In Bosscherveld wordt baggermolen de Friesland weer operationeel gemaakt om in september hernieuwd te kunnen starten met de grindwinning.

De rivierverruiming in Koeweide vordert snel. Eind volgend jaar moet ongeveer de helft van de rivierverruiming in Koeweide en Visserweert afgerond zijn om aan de afgesproken hoogwaterdoelstelling van een overstromingsrisico van een keer in de 250 jaar te voldoen.

In Itteren is de grindwinning gevorderd tot nabij de werkhaven. Voor een filmpje over de actuele werkzaamheden in Itteren klik hier.

grensmaas
De foto's in deze nieuwsbrief zijn van:
Jac Beekers, Johannes Timmermans, Flying Eye, Laura Kuipers en Peter Voorn, Natuurmonumenten.
Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter