grensmaas
grensmaas

Nieuwsbrief: april 2016

Aanleg werkweg Trierveld-Illikhoven

Kranen, bulldozers en vrachtauto's hebben de afgelopen weken het beeld bepaald in het gebied tussen het Trierveld en Illikhoven.

Dat materieel is ingezet voor de aanleg van de werkweg. Via die weg wordt straks het zand en grind uit Visserweert getransporteerd naar het voordepot in Trierveld. Flying Eye heeft die werkzaamheden in beeld gebracht.

Klik hier om dat filmpje te bekijken.

grensmaas

Consortium informeert inwoners Urmond

Woensdag 20 april organiseert Consortium Grensmaas een infoavond in de fanfarezaal in Urmond.

Het Consortium wil de inwoners van Urmond, Berg aan de Maas en Maasband dan informeren over de uitvoering van de locatie Urmond die in juni van start gaat met een beperkte rivierverruiming en het aanbrengen van oeverbestorting. De infoavond begint om 19.30 uur. De inwoners hebben inmiddels een persoonlijke uitnodiging gekregen.

Afscheid van Geulle

Consortium Grensmaas neemt afscheid  van Geulle aan de Maas en Voulwames. Samen met Waterschap Roer en Overmaas sluit het Consortium de werkzaamheden in het dorp op vrijdagmiddag 20 mei officieel af met een informele, feestelijke bijeenkomst voor de bewoners.

Het waterschap heeft als dijkbeheerder het afgelopen jaar de kades in Geulle aan de Maas versterkt.  Consortium Grensmaas heeft vanaf 2012 de rivierverruiming in combinatie met grindwinning uitgevoerd. Aanvankelijk leverde dat weerstand op, omdat de bewoners in de oorspronkelijke plannen nauwelijks geconfronteerd zouden worden met het project Grensmaas. De nieuwe uitvoering betekende dat ze 800 vrachttransporten per dag langs hun woning zouden krijgen.

Door goede afspraken en veelvuldig, ook informeel, contact werd de uitvoering een succes waar alle partijen tevreden op terugblikken. De inwoners van Geulle aan de Maas behoren nu tot de ambassadeurs van het project Grensmaas.

Met de feestelijke afsluiting willen waterschap en Consortium de inwoners bedanken voor de samenwerking. Het programma vermeldt enkele korte officiële momenten, zoals de onthulling van een infobord, een zitelement en een grenspaal. Ook krijgt het kunstwerk De Haan van Geulle een nieuwe plek. En verder is het vooral informeel bijpraten.

grensmaas

Een beeld van de uitvoering in Geulle aan de Maas/Voulwames

Paradepaardjes

Wat zou het project Grensmaas zijn zonder het juiste materieel? Dat is zoiets als een beeldhouwer zonder beitel of een schilder zonder penseel.

Hoofduitvoerder Evert Hof van Consortium Grensmaas drukt het nog anders uit: ,,De mens en de machine maken of breken het werk."

Wat dat betreft zit het trouwens wel snor bij Consortium Grensmaas. Daar ging de eerste werkdag na Pasen zelfs meteen de vlag in top. Het toch al  imposante machinepark van het Consortium werd uitgebreid met vier spiksplinternieuwe knikdumpers, geleverd door aandeelhouder Boskalis. De paradepaardjes van het merk Komatsu voldoen aan de laatste emissie-eisen van de EU, zijn optimaal beveiligd en bieden ook nog eens alle comfort aan de chauffeur. En uiteraard oogt de dumper meer dan stoer. Een paar kenmerken van de Komatsu HM400-3? Het laadvermogen is 40 ton, de dieselmotor levert 473 PK en de maximumsnelheid is 56 kilometer per uur.

Evert Hof is in zijn nopjes met de nieuwe voertuigen: ,,Natuurlijk ben je trots als je die dumpers aan het werk ziet. Er rijden er nu twintig. En dat aantal wordt de komende maanden verdubbeld met het oog op het werk op de locatie Trierveld. En het mooiste is natuurlijk dat die dumpers worden bemand door chauffeurs uit de regio. We zijn een Limburgs project dus bieden we ook graag werkgelegenheid aan de inwoners."

grensmaas

De paradepaardjes op een rij en aan het werk

Veel belangstelling voor Grensmaasopera

Zowel in binnen- als buitenland is er veel belangstelling voor de uitvoering van de Grensmaasopera in de weekenden van 13 en 20 mei. Inmiddels is de helft van de zes uitvoeringen nagenoeg uitverkocht.

grensmaas

Ook kranten, radio en tv besteden veel aandacht aan de  Grensmaasopera. Op woensdag 30 april is een team van het tv-programma Landinwaarts van de Nederlandse Publieke Omroepen (NPO)  een hele dag in de weer geweest om opnamen te maken. Zo zijn er sfeerbeelden gemaakt van de werklocatie in Itteren, het decor van de Grensmaasopera. Ook is een eerste repetitie van de liefdesdans voor  megakranen op camera vastgelegd. Landinwaarts besteedt op vrijdag 6 mei vanaf 19.25 uur op Nederland 2 aandacht aan de Grensmaasopera.

De voorbereidingen voor de uitvoeringen draaien overigens op volle toeren. En kaartjes zijn nog te bestellen via de site www.ragen.nl, of via de VVV in Zuid-Limburg.

grensmaas

De eerste repetitie van de liefdesdans voor megakranen in Itteren

Ondertussen bij de buren

Ook aan de Vlaamse Maasoevers wordt volop gewerkt om de rivier bij hoogwater beter in toom te kunnen houden. Zo is nv De Scheepvaart, de Vlaamse evenknie van Rijkswaterstaat, vorige maand gestart met het project weerdverlaging in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen.

Tegenover Grevenbicht/Obbicht/Berg aan de Maas worden De Maasoevers in een gebied van uiteindelijk zo'n 100 hectare met vier tot acht meter meter verlaagd. In totaal wordt er zes miljoen kuub grond verzet en drie miljoen kuub grind afgevoerd door het samenwerkingsverband van grindproducenten Steengoed Projecten. Het grind wordt via een transportband naar een depot geleid, waar vrachtauto's via een werkweg voor het verdere vervoer zorgen. De uitvoering neemt bijna vier jaar in beslag. Daarna wordt de locatie deels ingericht als natuurgebied en deels teruggegeven aan de landbouw.

Herman Gielen van nv De Scheepvaart: ,,Met dat project zorgen we feitelijk dat de Gemeenschappelijke Maas ter plekke niet langer als flessenhals functioneert en dat is ook voor het project Grensmaas een groot voordeel."

Directeur Frank Liebens van Steengoed Projecten: ,,Je spreekt echt van een project met een win-win situatie. Door aankoop van de resterende gronden kon het project snel van start gaan, krijgt de bevolking sneller hoogwaterbescherming en kunnen wij de lokale markt tot in 2019 voldoende aanvoer van grind garanderen."

Voortgang

In Itteren is het gebied rond Kasteelhoeve Hartelstein weer deels aangevuld. De ontgrinding is opgeschoven naar de westzijde van de werkhaven.

In Trierveld en Visserweert is Consortium Grensmaas volop bezig met voorbereidende werkzaamheden voor de daadwerkelijke uitvoering die in 2017 van start gaat. Daarbij gaat het vooral om de realisatie van de infrastructuur om het transport van zand en grind in goede banen te leiden.

grensmaas
Graafwerkzaamheden in Itteren
De foto's in deze nieuwsbrief zijn van Jac Beekers, Flying Eye, Stichting Ragen en Consortium Grensmaas.
Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter