Klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken.
grensmaas
grensmaas

Nieuwsbrief: mei 2015

Pater Leo

Het decor van de werklocatie in Itteren wordt veelal gedomineerd door mannen gestoken in stoere werkkleding en getooid met helmen. Een Benedictijner pater, in pij met een felgeel veiligheidshesje die speurt tussen grindblokken, is een zeldzaamheid.

Broeder Leo van de abdij Mamelis tekende vorige maand voor dat bijzondere beeld. De broeder is niet alleen kloosterling, maar ook een vermaarde beeldhouwer die opdrachten krijgt uit de hele wereld. Leo was in Itteren op bezoek om enkele grindblokken uit te kiezen. De grootste steen krijgt na bewerking door Leo een markante plek langs de wandelroute van de gerevitaliseerde Geleenbeek in Geleen; het ommetje Glana Nova. Die wandelroutes zijn een initiatief van de provincie in samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) en de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Consortium Grensmaas schonk de stenen.

grensmaas
Pater Leo gewapend met een meter op zoek naar de juiste stenen

L'Ortye een van de winnaars van IBA Parkstad

De toekomst van Parkstad begint weer ondergronds. Dat is de prikkelende titel van het project van Zand- en Grindbedrijf L'Ortye, partner in Consortium Grensmaas, waarmee het bedrijf is uitgeroepen tot een van de winnaars van de Internationale Bauausstellung (IBA) in Parkstad.

In totaal dienden maar liefst 291 ondernemingen, instanties en particulieren innovatieve ideeën in om de regio Parkstad door innovatieve projecten internationaal weer nadrukkelijk op de kaart te zetten. Daarvan kregen 39 projecten, waaronder dat van L'Ortye, het felbegeerde IBA-predikaat. Dat betekent niet alleen dat die plannen worden omarmd, maar ook worden ondersteund bij de verdere uitwerking.

Het project van L'Ortye kreeg veel lof toegezwaaid. De partner binnen het Consortium wil loze gebiedsdelen die resteren na de aanleg van de Buitenring Parkstad in goed overleg met de bevolking weer een aantrekkelijke bestemming geven. Dat kost de regio niets. In ruil voor kleinschalige en kortdurende zand- en grindwinning zorgt L'Ortye voor een mooie herbestemming in de vorm van hoogstamboomgaarden, wandelparken, speelgebieden of groene uitloopgebieden. L'Ortye heeft tien potentiële gebieden in kaart gebracht en denkt daarbij ook aan braakliggende terreinen die ontstaan na de sloop van verouderde wijken. ,,Zo denken we een geweldige bijdrage te kunnen leveren aan nieuwe dynamiek en leefbaarheid voor Parkstad", aldus directeur Vivien L'Ortye.


grensmaas
Veel complimenten voor Consortiumpartner L'Ortye

Veertrap Urmond

De oude Namense veertrap aan de Maasoever in Urmond is weer blootgelegd. Een grote groep vrijwilligers heeft zaterdag 2 mei de handen uit de mouwen gestoken om de historische trap weer voor iedereen zichtbaar te maken. Dat is in goed overleg met Consortium Grensmaas gebeurd. Urmond is een van de locaties waar het Consortium de komende jaren nog aan het werk moet als onderdeel van de rivierbeveiliging.

Het blootleggen van de trappen is een van de eerste voorbodes van het historisch festival Urmond dat zondag 7 juni op het programma staat met onder meer een historische stoet en een weidefeest. Een andere voorbode van dat festival is de presentatie van een boek over Urmond in 1815, nu tweehonderd jaar geleden. De Stichting Vrijheid Urmond organiseert het festival.

De veertrap speelt 7 juni trouwens nog een belangrijke rol. In het kader van het herleven van een stukje historie uit 1815, wordt koning Willem I via die trap met alle egards verwelkomd door de bevolking. Een herinnering aan het feit dat de koning op de dag af twee eeuwen geleden echt op bezoek was in de Westelijke Mijnstreek.


grensmaas
De blootgelegde veertrap die meteen een koninklijke entree wacht

Uitbreiding grazers Borgharen

Met de begrazing van het natuurgebied van de Grensmaas in Borgharen zit het voorlopig wel snor. De kudde Galloways is eind april uitgebreid met drie koeien en een kalfje.

Bovendien komt er ook nog een nieuwe groep Konikpaarden; enkele merries en een hengst. Dat betekent mogelijk dat er even wat onrust ontstaat. De huidige hengst heeft ongeveer een jaar de leiding gehad over de paarden. Dat betekent waarschijnlijk een korte strijd om de hegemonie over de kudde. Maar Hettie Meertens van natuurorganisatie Ark sluit ook niet uit dat de twee hengsten elkaar zoveel mogelijk gaan mijden. Het natuurgebied is er immers groot genoeg voor.

Open Grensmaasdag Itteren

De derde Open Grensmaasdag komt eraan. Zaterdag 6 juni staan Itteren en Borgharen centraal tijdens de open dag die een uitgebreid beeld biedt van de werkzaamheden van Consortium Grensmaas.

In Itteren spelen alle activiteiten zich af rond de Kasteelhoeve Hartelstein. Voor de vele liefhebbers staan alle hydraulische kranen en ander indrukwekkend materiaal, dat gebruikt wordt bij de rivierbeveiliging en delfstoffenwinning, in het gelid. Alle partijen die betrokken zijn bij de strijd tegen het hoogwater en de natuurontwikkeling langs de Maas, ook die uit Vlaanderen, presenteren zich tijdens een markt op de historische binnenplaats van Hartelstein. Daar is ook een speelcircuit uitgezet voor de jeugd. Die jeugd kan ook mee met een ritje in een dumper of een truck, waarvoor een speciale route is uitgezet.

Uiteraard kunnen bezoekers eveneens het indrukwekkende grinddepot en de werkhaven in Itteren bekijken. In de werkhaven ligt een grote passagiersboot afgemeerd die vijf keer een tochtje maakt naar Bosscherveld, waar baggermolen De Friesland volgend jaar weer aan de slag gaat met de resterende grindwinning.
In Itteren zijn ook doorlopend presentaties over de uitvoering van het project Grensmaas en kunnen een foto-expositie en een van de skeletten uit het paardengraf van Borgharen worden bekeken.

Een echte Amerikaanse schoolbus pendelt op en neer tussen Itteren en Borgharen. In Borgharen staan gidsen van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer klaar om bezoekers te begeleiden tijdens wandeltochten door het natuurgebied, dat op vrijdag 5 juni officieel wordt geopend door gouverneur Theo Bovens.

Elke bezoeker van de Open Dag krijgt twee consumptiebonnen. De open dag begint om 10 uur en duurt tot 17 uur. Consortium Grensmaas, Rijkswaterstaat Maaswerken, Ark, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten tekenen voor de organisatie.

grensmaas
Het beschilderen van grindstenen gaat wegens groot succes tijdens de vorige Grensmaasdag op herhaling  

Project Grensmaas op Engelse film

In de eerste week van mei heeft een Engels camerateam opnamen gemaakt van de rivierbeveiliging en natuurontwikkeling van het project Grensmaas. Dat gebeurde in opdracht van RSPB; een Engelse natuurbeheerder, die zich met name ook focust op de bescherming van in het wild levende vogels. RSPB heeft in Engeland ruim één miljoen leden.

De filmproductie wordt volgende maand in Brussel getoond tijdens een internationale conferentie over bijzondere vormen van natuurontwikkeling in Europa.

Voortgang

De zand- en grindwinning in Itteren vorderen gestaag. Inmiddels komt ook de aanleg van de recreatievijver aan de zuidelijke rand van Itteren in zicht. Die is voorzien in september. Na de zomervakantie gaat ook de aanleg van de werkhaven in het Trierveld in Sittard-Geleen van start. Consortium Grensmaas is volop bezig met de detailengineering voor die megaklus in Trierveld.


grensmaas
Indrukwekkend overzicht van de werklocatie in Itteren
De foto's in deze nieuwsbrief zijn van Flying Eye, Jac Beekers, Stichting Vrijheid Urmond en Consortium Grensmaas
Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter