consortium

nieuwsbrief mei 2014

Het gedichtenbos van de oud-wethouder

Guus Kitzen uit Schipperskerk is helemaal idolaat van de groenvoorziening die Consortium Grensmaas in goed overleg met de bewoners en de gemeente Sittard-Geleen heeft aangelegd ten noorden van het dorp.

De honderden bomen en struiken bij Schipperskerk geven de oud-wethouder van Born zoveel inspiratie dat hij een reeks gedichten heeft geproduceerd die binnenkort een plek krijgen langs de wandelpaden in het gebied. In die gedichten steekt hij in dialect de loftrompet over het natuurgebied. Één stukje uit het gedicht Hiej:

Wo vertraoge dien traeje (Waar je stappen vertragen)

Ómdat stilte dich nump (omdat de stilte je neemt)

Kéns te zègke mit raeje (kun je met reden zeggen)

Det me effekes bekump (dat je even op adem komt)

Kitzen wil de komende jaren ook rondleidingen gaan geven in het wandelgebied. De flora die Consortium Grensmaas heeft aangeplant in Schipperskerk trekt inmiddels allerlei bijzondere soorten vogels. Maar er zijn ook al de eerste zeldzame plantjes gesignaleerd. Guus Kitzen: ,,Heel veel mensen maken al gebruik van dit nieuwe stukje natuur. De inwoners van Schipperskerk beschouwen het al als een stukje van henzelf."

Het gedichtenbos bij Schipperskerk dus. Een mooie attractie voor het recreatief netwerk dat straks langs de Maasoevers ontstaat.

guus kitzen

^ Guus Kitzen; oud-wethouder, ombudsman en nu ook dorpsdichter van Schipperskerk. (foto Consortium Grensmaas)

Volop werk aan de Maas

Het project Grensmaas mag dan wel het grootste en volgens velen mooiste rivierenproject van Nederland zijn; het is absoluut niet het enige werk dat op dit moment wordt uitgevoerd langs en in de rivier.

Rijkswaterstaat Maaswerken, een van de overheidspartners van Consortium Grensmaas, heeft op één kaart in beeld gebracht waar overal de handen uit de mouwen worden gestoken om de Maas veiliger te maken. Een indrukwekkende reeks werkzaamheden, zo blijkt uit dat overzicht.

Onderstaande kaart kunt u ook als pdf downloaden.

grensmaas

^ De kaart met daarop alle werkzaamheden aan de Maas. (bron Rijkswaterstaat Maaswerken)

Popmuziek en Consortium Grensmaas

Wat hebben een popfestival en het project Grensmaas met elkaar te maken? Welnu, de organisatoren van Konincx Pop in Elsloo hebben contact gezocht met het Consortium over het festivalterrein langs de Maas in Elsloo.

Ze waren beducht dat de graafmachines van Consortium Grensmaas het beeld van de festivalgangers in het weekeinde van 5 juli zouden bepalen. Het Consortium heeft de festivalorganisatoren gerust kunnen stellen. En Konincx Pop heeft het jaarlijkse legioen festivalgangers inmiddels via haar website laten weten dat de Maas er dankzij het werk van Consortium Grensmaas nog veel mooier op wordt en dat het festivalterrein een pareltje in dat decor wordt.

Project Grensmaas coverstory in De Machinist

Het project Grensmaas is deze maand het coververhaal van het vakblad De Machinist.

Consortium Grensmaas zorgt dat Limburgers voortaan droge voeten houden, zo luidt de kop boven het artikel dat vijf pagina's in beslag neemt. Een redacteur van De Machinist bezocht de locaties Itteren-Borgharen en Geulle aan de Maas en concludeert dat het Consortium bezig is met de uitvoering van een enorm, innovatief project, dat de veiligheid van de omwonenden van de Maas aanzienlijk gaat verbeteren. ,,Dorpen als Borgharen en Itteren staan straks niet meer te boek als plaatsen waar nagenoeg elk jaar een overstroming dreigt," aldus het vakblad de Machinist.


grensmaas

^ Het vakblad De Machinist met de Grensmaas als coverstory.

Grensmaasbarbecue

,,Een mooi initiatief". ,,Geweldige geste". ,,Hartstikke leuk, dat we nu ook eens informeel met de mensen van het Consortium kunnen babbelen". ,,Overlast? We hebben nauwelijks iets gemerkt van de uitvoering, dankzij de extra maatregelen van het Consortium."

Zomaar een paar reacties van de ongeveer honderd inwoners van Geulle aan de Maas en Voulwames die zich zaterdag 24 mei de barbecue, aangeboden door Consortium Grensmaas, goed lieten smaken. De barbecue was een geste van het Consortium voor de goede samenwerking met de bevolking tijdens de uitvoering die nu twee jaar aan de gang is.

Vrijwel alle directe omwonenden van de werklocatie gaven gehoor aan de uitnodiging van het Consortium voor de barbecue die gehouden werd op een moment dat de grindwinning in de dekgrondberging ten noorden van het dorp nagenoeg is afgerond.

Consortium Grensmaas besloot tot de geste, omdat de uitvoering in Geulle aan de Maas volledig anders uitpakte, dan oorspronkelijk was afgesproken. In plaats van de aanleg van een aparte werkhaven voor de grindveredeling ten noorden van het dorp, is de bestaande werkhaven in Itteren gebruikt voor de verwerking van het zand en grind (toutvenant) uit Geulle aan de Maas. Het toutvenant moet via een aparte werkweg langs het dorp met dumpers naar Itteren worden getransporteerd.

Behalve de inwoners van Geulle aan de Maas en Voulwames gaven ook delegaties van de gemeente Meerssen en Maaswerken acte de presence tijdens de barbecue.

grensmaas

^ Drukte tijdens de dorpsbarbecue in Geulle aan de Maas. (foto Pierre Nijsten)

Pontjes Grensmaas in trek

De pontjes over de Grensmaas bij Geulle aan de Maas, Grevenbicht en Ohé en Laak hebben vorig jaar ruim 155.000 fietsers en voetgangers overgezet.

Een bewijs dat de recreatieve routes langs de Grensmaas nu al erg in trek zijn. Met de toekomstige Grensmaasnatuur in aantocht is de algemene verwachting dat het gebruik van de pontjes de komende jaren verder zal toenemen.

Voortgang

De aanvoer van grond van het tunnelproject in Maastricht naar Borgharen is afgerond. Consortium Grensmaas gaat nu met de nog aanwezige gronddepots in Borgharen aan de slag voor de afwerking van de voormalige dekgrondberging waar de komende jaren een natuurgebied van meer dan honderd hectare ontstaat.

De komende maanden wordt er nog zo'n 150.000 kuub grond van onder meer het Maastrichtse tunnelproject aangevoerd naar Itteren. Die partij wordt in depot opgeslagen en gebruikt om de dekgrondberging in Itteren weer aan te vullen.

De grindwinning in de dekgrondberging in Geulle aan de Maas is nagenoeg klaar. De werkzaamheden concentreren zich nu op de rivierverruiming.

Ook in Sittard-Geleen zijn de voorbereidende werkzaamheden van start gegaan met de sanering van de voormalige stortplaats in Trierveld.

grensmaas

^ Een beeld van de sanering van de voormalige stortplaats in Trierveld.

grensmaas

^ De grindwinning in de dekgrondberging in Geulle aan de Maas is nagenoeg afgerond.

grensmaas

^ De rivierverruiming in Geulle aan de Maas krijgt gestalte. (foto's Jac Beekers)

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter