consortium

nieuwsbrief juli 2014

Consortium zorgt voor bescherming tegen schatgravers

In samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de gemeente Maastricht en Staatsbosbeheer heeft Consortium Grensmaas gezorgd voor extra bescherming van de resten van een Romeinse villa in Borgharen tegen ongewenste schatgravers.

De archeologische vindplaats is afgedekt met worteldoek, gaas en een laag grind. Dat maakt het voor mensen die met een detector en een schop het veld ingaan niet alleen een stuk moeilijker om de archeologische vindplaats te traceren, maar ook om vondsten illegaal op te graven.

Bij onderzoek naar de Romeinse villa heeft de Rijksdienst eerder belangwekkende vondsten gedaan, zoals wapentuig en sieraden.

Bekijk het afdekken van de vindplaats via deze link.

grensmaas

Jongensdroom die uit is gekomen(1)

Ook na 45 jaar geniet hij nog van elke werkdag als machinist op een van de hydraulische kranen die dag in, dag uit tonnen zand en grind opgraven langs de Grensmaas. Niet zo verwonderlijk. Al vanaf de basisschool droomde Andries den Breejen (60) later zijn brood te kunnen verdienen op de kraan.

Als jochie mocht hij een paar keer mee de kraan op met zijn zwager. En hij was verkocht. Voor altijd. Als 15-jarige ging de Brabander bij Van Oord aan de slag, een van de partners binnen Consortium Grensmaas. In de laatste week van juni werden hij én zijn kraan in de bloemetjes gezet. Een 45-jarig jubileum op de kraan blijft immers bijzonder. Andries heeft genoten van dat eerbetoon van de collega's. Vanaf de start van het project Grensmaas in 2008 is Andries er trouwens al bij. In Itteren, Borgharen en nu in Geulle aan de Maas. Eerder werkte hij aan grote projecten, zoals de HSL, de zeedijk in Friesland en stadsuitbreidingen in Rotterdam.

Jongensdroom die uit is gekomen (2)

,,De liefde voor het vak is onverminderd groot. Die kraan is prachtig én geweldig. Je ziet elke dag weer het resultaat van je werk en je creëert samen een nieuw landschap langs de Maas. En bij de Grensmaas zit je heerlijk buiten in de natuur."

Andries woont in Werkendam. Een te lange rit om dagelijks te maken. Daarom heeft hij een pension gezocht in Borgharen. Daar kennen de inwoners hem na ruim vijf jaar inmiddels. ,,Ze schieten me vaak aan om te vragen hoe het met het werk staat. Ze zijn blij dat er met ons werk een einde komt aan de overstromingen.

Wat me opvalt aan Limburg? De geweldige gastvrijheid". Wat vindt hijzelf van het project Grensmaas? Andries: ,,Een heel mooi werk en alle inspanningen waard. Ook de mensen in Limburg hebben recht op veiligheid en droge woningen."

grensmaas

^ Andries den Breejen op zijn kraan in Geulle aan de Maas (foto Consortium Grensmaas)

Nieuwe persleiding

Het verleggen van kabels en leidingen behoort op elke locatie van Consortium Grensmaas tot de voorbereidende werkzaamheden van de uitvoering.

In Trierveld heeft de afgelopen weken de nieuwe persleiding van het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) over een lengte van zo'n 1300 meter z'n stek gekregen. De oude leiding heeft het veld moeten ruimen in verband met de ontgraving van de locatie Koeweide-Trierveld in de gemeente Sittard-Geleen. Die oude leiding liep bijvoorbeeld ook op de plek waar volgend jaar de nieuwe werkhaven van Consortium Grensmaas gestalte krijgt.


grensmaas

^ De nieuwe leiding van WBL in Trierveld (foto Consortium Grensmaas)

Zorg voor water

Zorg en aandacht voor het water. Dat besef kun je niet vroeg genoeg krijgen. Daarom staat de strijd tegen hoogwater en de vervuiling van rivieren en zeeën ook centraal tijdens de zogenaamde Kids Climate Conference in het Noord-Limburgse Heijen.

Kinderen uit Nederland en België komen van vrijdag 19 tot zondag 21 september in het vakantiepark Heijderbos bij elkaar om slimme oplossingen te bedenken voor al die vormen van waterproblematiek. Die oplossingen gaan onder meer naar de Tweede Kamer. Prinses Laurentien is overigens ook bij de kinderconferentie betrokken. Voor meer info: www.kidsclimateconference.nl


Consortium Grensmaas werkt door tijdens vakantie

Consortium Grensmaasmaas werkt ook tijdens de bouwvakvakantie gewoon door aan de veiligheid van de Maas.

In de periode van 28 juli tot 15 augustus zijn er op de werklocaties in Itteren en Geulle aan de Maas dus gewoon activiteiten zichtbaar. Overigens staat het werk in die periode wel op een lager pitje dan gebruikelijk.

Voortgang

De aanvulling van de dekgrondberging in Geulle aan de Maas is helemaal afgerond.

Ook de rivierverruiming vordert snel. Eind deze maand start het opruimen van de werkweg tussen Geulle aan de Maas en Voulwames. Zoals het er nu naar uitziet, kan het Consortium de graafwerkzaamheden in september of oktober 2014 afronden. Met het oog op de zich snel ontwikkelende natuur in Geulle aan de Maas is in overleg met Staatsbosbeheer besloten om op korte termijn ook op die locatie de eerste Galloways in te zetten.

In Itteren is de afgelopen weken als voorbereiding op de hernieuwde start van de grindwinning, grond afgegraven en toegepast in de dekgrondberging in Geulle aan de Maas.

In Trierveld wordt de sanering van de oude stortplaats na de vakantie afgerond.

grensmaas

^ De rivierverruiming in Geulle aan de Maas (foto Consortium Grensmaas)

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter