consortium

nieuwsbrief februari 2014

Zeefmachine

Liefhebbers van grondverzetmachines vanuit het hele land zijn razend enthousiast over het geavanceerde en imponerende machinepark waarmee Consortium Grensmaas de rivierbeveiliging en grindwinning in Zuid-Limburg uitvoert.

Zoals imponerende hydraulische kranen en megadumpers. Bij wijze van proef heeft het Consortium onlangs ook een mobiele zeefmachine ingezet die grind in speciale fracties sorteert.

grensmaas

^ De futuristische, mobiele zeefmachine aan het werk in Itteren (foto Jac Beekers)

Japanse belangstelling voor Grensmaas

Het toonaangevende en wereldwijd opererende Japanse ingenieursbureau Nippon Koei heeft Consortium Grensmaas benaderd voor nadere info over de uitvoering van de rivierbeveiliging in Zuid-Limburg.

Nippon Koei is bezig met een internationaal onderzoek hoe de hoogwaterbescherming en kustverdediging met het oog op de verwachte klimaatveranderingen het beste kunnen worden aangepakt. Het concern is daarvoor bezig met naspeuringen in vijf landen, waaronder ook Nederland.

L1 maakt documentaire over project Grensmaas

De Limburgse televisieomroep L1 is de afgelopen weken van start gegaan met de opnamen voor een documentaire over het project Grensmaas.

De documentaire brengt uiteraard de werkzaamheden van Consortium Grensmaas uitgebreid in beeld. Maar de omroep toont ook de emotionele betrokkenheid van inwoners bij de uitvoering van het werk aan de rivier. En die gaat soms heel ver, zo blijkt uit de eerste interviews van L1. Het is de bedoeling dat de opnamen in onder meer Geulle aan de Maas, Itteren, Borgharen en Meers doorlopen tot diep in de herfst. De documentaire over het project Grensmaas wordt met kerst uitgezonden.

grensmaas

^ De tv-ploeg van L1 aan het werk in Meers (foto Consortium Grensmaas)

Maasherinneringen (I)

Langs de Grensmaas wonen mensen met fantastische verhalen over het leven aan de rivier in vervlogen tijden.

De Grevenbichtse kunstenaar Willy de Bruijn (86) is een van de toppers uit die categorie. Willy legt het leven langs de Grensmaas in de regio Grevenbicht al een halve eeuw vast op kleurrijke schilderijen. Inspiratie daarvoor doet hij op tijdens ommetjes langs de rivier. Willy is enthousiast over de uitvoering van het project Grensmaas, dat volgens de huidige planning in 2017 ook in Grevenbicht van start gaat. ,,De mensen die erop tegen zijn dat de Maas veiliger wordt en meer ruimte en natuur krijgt, snappen het niet en zien het niet,” oordeelt hij.

grensmaas

grensmaas

^ Twee schilderijen van Willy de Bruijn: de overstroming van Grevenbicht uit 1993 en naakt in de Grensmaas, waarvan de schets ruim een halve eeuw geleden werd gemaakt. (foto’s Consortium Grensmaas)

Maasherinneringen (II)

Als kunstenaar is Willy trouwens van veel markten thuis. Hij geeft nog schilder- en tekenles aan een groep van twaalf leerlingen. Hij beheert een eigen streekmuseumpje: Het hof van Leuth. En hij werkt aan een boekje met pentekeningen en een selectie van zijn schilderijen. Titel? ‘ns kieke langs de Maas zoa esse nóé nog is. ”Ik ben ervan overtuigd dat het werk van Consortium Grensmaas een nog mooiere Maas oplevert. Maar het is goed om de herinneringen levend te houden aan hoe het vroeger was.” Daarom wil hij tekeningen en schilderijen over de mooiste plekken langs de Grensmaas tussen Grevenbicht en Roosteren/Maaseik bundelen. ”Die herinnering is belangrijk voor volgende generaties”, zo luidt een van de levenslessen van Willy de Bruijn.

Voortgang

Het einde van de grindwinning in de dekgrondberging ten noorden van Geulle aan de Maas komt langzaam maar zeker in zicht. Zoals het er nu naar uitziet, wordt daar de zand- en grindwinning in het begin van de zomer afgerond.

Dat betekent dat ook het uitkijkpunt in Geulle aan de Maas weer het veld moet ruimen. Daarover wordt inmiddels al volop getreurd in het dorp. Het uitkijkpunt is in een mum van tijd uitgegroeid tot een van de meest favoriete plekjes in het dorp, met onder meer een fraai panorama over het Vlaamse achterland.

De grond waarop het uitkijkpunt is aangelegd, heeft Consortium Grensmaas weer nodig voor de aanvulling van de dekgrondberging.

Als de afgraving van de dekgrondberging afgerond is, schuiven de werkzaamheden in Geulle aan de Maas in zuidelijke richting op. Daar wachten nog het resterende deel van de rivierverruiming, het gefaseerd opruimen van de werkweg, het verwijderen van de geluidswal, het afbreken van de fiets- en voetgangersbrug en de aanleg van de nieuwe entree naar het voetveer.

grensmaas

^ Panorama vanaf het uitkijkpunt in Geulle aan de Maas (Foto Jac Beekers)

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | nieuwsbrief@consortiumgrensmaas.nl
twitter