Record
De indrukwekkende vloot aan transport- en graafmaterieel van Consortium Grensmaas trekt belangstelling uit het hele land.
Honderden filmpjes en foto’s circuleren al op internet. Een foto van Jac Beekers van de complete armada van kranen, dumpers, vrachtauto’s, shovels, sproeiwagens en bulldozers, die vorige maand op de site www.grensmaas.nl gepubliceerd werd, zorgde voor een record aan hits. Binnen een week was de foto, gemaakt in Geulle aan de Maas, bijna 10.000 keer bekeken. Voor de nieuwsbrief nog een foto van het imposante materieel.

^ Foto Jac Beekers |
|

^ De stand van Consortium Grensmaas
bij de opening van het rivierpark Maasvallei.
(Foto Gideon Peusens) |
RivierPark Maasvallei
Consortium Grensmaas was zondag 25 augustus ook met een infostand in het Vlaamse Rotem present tijdens de publieksopening van het RivierPark Maasvallei. Samen met bijvoorbeeld Rijkswaterstaat Beheer, nv de Scheepvaart, de Vlaamse evenknie van Rijkswaterstaat, de VVV-Limburg en Nederlandse en Vlaamse natuurorganisaties.
De belangstelling voor de uitvoering van het project Grensmaas was groot. Zo’n 1200 brochures over de uitvoering van de rivierbeveiliging, de natuurontwikkeling en de grindwinning werden door bezoekers van de stand van het Consortium meegenomen. |
|
Grindkunst
Van Grensmaas naar Gemeenschappelijke Maas. Dat moet de toekomstige uitstraling van de rivier worden. Een rivier zonder grenzen die door goede samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse overheden uitgroeit tot een recreatief toeristische parel van formaat.
Minister Melanie Schultz Van Haegen was woensdag 4 september in Herbricht om samen met haar Vlaamse collega Hilde Crevits het eerste succes van die samenwerking te vieren. De eerste fase van het werk op enkele Belgische Maaslocaties is klaar. Dat betekent weer een stap op weg naar meer hoogwaterbescherming en natuurontwikkeling.
Bij gelegenheid van die mijlpaal werd ook een kunstwerk ontwikkeld: de helft van een gepolijste en gezaagde grindblok met een schitterend reliëf, ter beschikking gesteld door Consortium Grensmaas. De andere helft van dit grindkunstwerk krijgt te zijner tijd een plek op een van de locaties van Consortium Grensmaas. De symboliek? Gescheiden, maar wel één. Gemeenschappelijk dus.

^ Het kostte 48 uur om de megasteen in twee helften te zagen. Maar het resultaat is schitterend. (Foto Theo Savelkoul)
|
|
Voortgang
In Geulle aan de Maas zijn veel bewoners verbaasd. Verbaasd over de snelheid waarmee de grindwinning ten noorden van het dorp vordert. Projectleider François Verhoeven van Consortium Grensmaas bevestigt dat de werkzaamheden sneller gaan dan gepland. ,,Belangrijkste uitgangspunt is dat we straks niet verrast willen worden door een lange hoogwaterperiode waarin het werk stil komt te liggen. Daar nemen we zoveel mogelijk een voorschot op.”
Inmiddels is Consortium Grensmaas ook gestart met het eerste deel van de rivierverruiming in Geulle aan de Maas. Want uiteindelijk draait het hele project toch vooral ook om extra bescherming van de bevolking tegen de nukken van de Maas.
In Geulle aan de Maas is trouwens nóg een record gevestigd. Nooit eerder werd in één week tijd zoveel grond verzet. Om precies te zijn 175.000 kuub.

^ Ook de rivierverruiming in Geulle aan de Maas krijgt gestalte. (Foto Peet Adams)
|
|
Dag van de Dijk
De Limburgse waterschappen organiseren zaterdag 21 september de Dag van de Dijk. De bevolking krijgt zowel in Maastricht als in Venlo alle informatie over de wijze waarop de Waterschappen Roer en Overmaas in Zuid- en Midden-Limburg en Peel en Maasvallei van Roermond tot Mook in het noorden van de provincie de waterkeringen beheren, onderhouden en constant verbeteren.
Roer en Overmaas doet dat door het feestelijk startsein te geven voor de dijkversterkingen in de Maastrichtse wijken Heugem, Céramique en Bosscherveld. In totaal gaat Roer en Overmaas zo’n 25 kilometer dijk tussen Eijsden en Roermond onderhanden nemen. Tussen 15.30 en 17.00 uur is er op en rond Plein 1992 in Maastricht straattheater, ballonnenkunst en de mogelijkheid om de dijk op een bijzondere wijze te beleven.
Waterschap Peel en Maasvallei toont onder meer wat er allemaal bij komt kijken om dijken over een lengte van 115 kilometer te beheren en te verbeteren en doet dat van 12.00 tot 16.30 uur op de Maasboulevard in Venlo. Daar zijn allerlei activiteiten voor jong en oud en vertrekt om het uur ook een boot voor een gratis tochtje naar Tegelen. Ook bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een dijkwandeling. Peel en Maasvallei krijgt bij het dijkbeheer trouwens hulp van zo’n 300 vrijwillige dijkwachten. |
|
|