consortium
nieuwsbrief november 2013

Bijzondere vondst (I)

Tijdens graafwerkzaamheden ten behoeve van de rivierverruiming in Geulle aan de Maas zijn vier molenstenen uit de late middeleeuwen gevonden. Volgens Jan Roymans van het archeologisch bureau RAAP en molenkenner Peter Pouwels uit Weert gaat het om ‘een zeer bijzondere vondst’. De molenstenen zijn namelijk nooit gebruikt en eeuwen geleden tijdens het vervoer per boot tijdens zwaar weer of een ongeluk te water geraakt.

Volgens Roymans en Pouwels komen de molenstenen vrijwel zeker uit een groeve bij Mayen in het Eifelgebied. Mogelijk dat de stenen met paard en wagen richting Luik zijn vervoerd en verscheept voor toepassing in een water- of rosmolen. De molenstenen zijn gemaakt van het gesteente tefriet.


Bijzondere vondst (II)

Volgens de onderzoekers zijn de stenen van hoge wetenschappelijke waarde. Tot nu toe zijn molenstenen voornamelijk aangetroffen bij molens zelf. De molenstenen van Geulle aan de Maas vertellen het verhaal van het transport van molenstenen in de middeleeuwen. De ongebruikte stenen maken meer duidelijk over het productieproces in de steengroeve en ze leveren het bewijs dat het maatwerk voor de installatie bij de molen zelf gebeurde.

De vier molenstenen vertegenwoordigden in de middeleeuwen een vermogen. Ze vormden het meest kostbare onderdeel van een molen. Ze kostten net zoveel als een huis. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderschrijft het grote wetenschappelijke belang van de vondst. ,,Het is de eerste keer dat een dergelijke vondst in het Maasdal is gedaan”, aldus Eelco Rensink van de RCE.

grensmaas

^ De eerste afbeelding van de molenstenen uit Geulle aan de Maas (foto Jan Roymans)

Schone Maas

Consortium Grensmaas is in Limburg een van de partners in het project Schone Maas. Belangrijkste doelstelling: het opruimen van de Maasoevers na hoogwaterperiodes en het bewust maken van de bevolking van het belang van een structureel schone Maas zonder plastic soep.

Eind vorige maand was in het provinciehuis een eerste evaluatie van dat project, waarin onder meer provincie, gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ook partner zijn. Uitkomst? Het project Schone Maas wordt over heel Nederland uitgerold. Het Rijk is enthousiast over het principe dat overheden, instanties en de bevolking gezamenlijk zorg dragen voor schone rivieren in Nederland. Belangrijkste opgave in Limburg in 2014? Bewerkstelligen dat alle Limburgse gemeenten aan het project meedoen.

Fascinerend

Het werk aan de Maas levert fascinerende en imposante foto’s op. In dit geval luchtfoto’s van de rivierverruiming en grindwinning in Meers en Geulle aan de Maas.

Op beide locaties moet de rivierbeveiliging eind 2017 haar beslag hebben gekregen. De foto van de locatie Geulle aan de Maas maakt vooral duidelijk hoe razendsnel het werk vordert.

grensmaas

grensmaas

^ Foto’s: Rijkswaterstaat Maaswerken Bert Maes

Uit de oude doos

In de zoektocht naar de juiste locatie van de veertrap in Geulle aan de Maas is ook gespeurd naar foto’s uit de oude doos.

Dat leverde fraaie, dromerige beelden uit lang vervlogen tijden op van de Maasoever in Geulle aan de Maas. En natuurlijk aanwijzingen waar die veertrap zo ongeveer moet liggen. Consortium Grensmaas heeft de bewoners van Geulle aan de Maas toegezegd de helpende hand te reiken bij het weer zichtbaar herplaatsen van de trap.

grensmaas

grensmaas

^ Geulle aan de Maas uit de oude doos

Grensmaasmuseum

Een Grensmaasmuseum in Roosteren? De Belgische krant Het Belang van Limburg heeft er onlangs een uitgebreid artikel aan besteed. De krant baseerde zich op de intergemeentelijke structuurvisie voor het Maasplassengebied 2030. Het voormalige privéhuis Bridge Inn aan de Schansberg bij de brug naar Maaseik wordt in de krant als toeristische uitvalsbasis voor het toekomstige Rivierpark Maasvallei geprojecteerd. Inclusief museum en inclusief uitkijktoren.

Wethouder Peter Pustjens van Echt-Susteren bevestigt, dat er inmiddels één concreet gesprek is geweest over dat plan. Niet alleen voor een Grensmaasmuseum, maar ook bredere aandacht voor de historie langs de Maas. Zoals bijzondere foto’s van de bevrijdingstaferelen die zich op de brug hebben afgespeeld na de eerste wereldoorlog van 1914 tot 1918. Die plannenmaker is Bert Stelten (54) uit Parkstad. Allerlei overheden in Nederland en België zijn al door hem benaderd. Stelten wil voorkomen dat het al jaren leegstaande gebouw volledig in verval raakt. Dus zoekt hij subsidiepotjes. Zo’n vier ton is nodig. Voor de zekerheid heeft hij tot het einde van dit jaar zelf een koopoptie afgesloten. Stelten: ,,Zo’n geweldig project als de Grensmaas verdient gewoon een museum.” Wethouder Pustjens: ,,Plannen aandragen is één; uiteindelijk draait het om investeerders die ook geld meebrengen”.

Voortgang

In Geulle aan de Maas krijgt behalve de delfstoffenwinning nu ook de rivierverruiming echt gestalte. Goed te zien is dat het nieuwe uitloopgebied van de Maas een grindige oppervlakte heeft waar flora en fauna goed gedijen..

Maar ook in Meers gaat het werk door met afwisselende activiteiten in de dekgrondberging en het gebied van de rivierverruiming.

grensmaas

grensmaas

^ foto’s Jac Beekers

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@grensmaas.nl
twitter