consortium
nieuwsbrief maart 2013

Infoavond start locatie Trierveld/Koeweide

Een stevig applaus en complimenten voor de heldere uitleg over de toekomstige uitvoering in Trierveld/Koeweide in Sittard-Geleen en Illkhoven en Visserweert in Echt-Susteren.

Dat was de oogst van de informatieavond die Consortium Grensmaas maandag 18 maart organiseerde in een bomvol buurthuis De keet in Schipperskerk.

Het Consortium gaat in 2015 van start met de stroomgeulverbreding in Trierveld en Koeweide. Maar de voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels van start gegaan met de aanleg van groen en het opknappen van paden aan de rand van Schipperskerk. In goede samenwerking met de omgeving werd daarom besloten de bevolking uitgebreid te informeren over de actuele stand van zaken.

Vragen die opborrelden hadden te maken met het nieuwe noordelijk tracé van de werkweg, het behoud van de weg tussen Visserweert en Roosteren, de rapportage van de bouwkundige staat van de woningen in de drie dorpen die het Consortium laat uitvoeren en de bestrijding van stofoverlast.

Consortium Grensmaas is zaterdag 18 mei overigens weer terug in Schipperskerk. Dan staat de feestelijke opening van de wandelpaden op het programma.

grensmaas

^ De locatie Trierveld ten noorden van Schipperskerk (foto Jac Beekers)

Start grindwinning in Geulle aan de Maas

Woensdag 20 maart 2013 was het eindelijk zover. Na ruim een jaar van intensief overleg met de bevolking en meerdere infoavonden is de grindwinning in Geulle aan de Maas van start gegaan en zijn de transporten van zand en grind naar het voordepot in Itteren begonnen.

De bewoners van Geulle aan de Maas en Voulwames zijn volgens afspraak via een brief op de hoogte gesteld van de start van de werkzaamheden. Voor de transporten is een geasfalteerde en deels verdiepte werkweg aangelegd.

De eerste dagen van de transporten hebben geen klachten opgeleverd van de bevolking. Consortium Grensmaas heeft beloofd dat de grindwinning maximaal twee jaar in beslag neemt.

grensmaas

grensmaas

^ Beelden van de grindwinning en de grindtransporten in Geulle aan de Maas (foto’s Jac Beekers)

Consortium partner Schone Maas

Consortium Grensmaas is ook partner van het project Schone Maas in Limburg. Die actie van provincie, natuurorganisaties, gemeenten en terreinbeheerders moet er op termijn toe leiden dat de oevers langs de Maas in heel Limburg gecoördineerd worden schoongemaakt.

Samen de schouders eronder dus. Consortium Grensmaas doet dat zaterdag 6 april 2013 in Borgharen met leden van de fanfare en de voetbalclub uit dat dorp. Dinsdag 9 april 2013 neemt Rijkswaterstaat ook nog een deel van de oevers van Borgharen onderhanden. Waarmee Borgharen weer schoon, opgeruimd en klaar is voor het legioen wandelaars en natuurliefhebbers.

Grindwinning Borgharen afgerond

De grindwinning in Borgharen is afgerond. Eerder deze maand zijn de laatste ladingen zand en grind getransporteerd naar het voordepot in Itteren. In 2010 is de delfstoffenwinning in Borgharen van start gegaan. De uitvoering is in goed overleg met de bevolking gebeurd en heeft vrijwel geen klachten opgeleverd.

grensmaas

^ De laatste ladingen zand en grind uit Borgharen (Foto Jac Beekers)

Grind als historie van Limburgs landschap

Grind? Leo Nelissen uit Spaubeek raakt er niet over uitgepraat. Elke steen in het stroomgebied van de Maas vertelt een eigen verhaal. Grind bevat bijvoorbeeld resten van dieren en planten. En grind heeft in honderden miljoenen jaren tijd het huidige Limburgs landschap bepaald. ,,Geen steen is zomaar een steen”, is het motto van Leo.

Van jongs af aan is Leo gebiologeerd door grind. Hij wilde alles weten over de vorm, de herkomst en de naam van de 25 verschillende soorten steen die langs de Maas voorkomen. Inmiddels heeft Leo Nelissen zoveel geologische kennis vergaard, dat hij als een steenexpert te boek staat.

Zo zorgde Leo met bevlogen presentaties voor veel positieve reacties onder de 2500 bezoekers van de tweede open Grensmaasdag in september 2012. En hij vertelde toen al enthousiast over een boek dat eraan zat te komen. Dat boek is er nu. Landschap en gesteenten in Zuid-Limburg is de titel. Geschreven in samenwerking met Piet Blankers uit Meijel. Te koop via de webshop van de Limburgse kranten. Een aanradertje voor natuur- en Grensmaasliefhebbers.

grensmaas

^ Leo Nelissen tijdens de Open Grensmaasdag (foto Jac Beekers)

Thuis struinen langs de Grensmaas

Struinen door de natuur langs de Grensmaas en genieten van de adembenemende aanblik van de rivierverruiming in Borgharen kan nu ook gewoon in je luie stoel.

De interactieve Dwaalflim Maasvallei, brengt de Grensmaas bij je thuis. Via www.dwaalfilm.eu bepaal je zelf je tocht langs de rivier. Er zijn al 30 filmpjes van één minuut over de Grensmaas te bekijken. De film is begin maart in Sittard in première gegaan.

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@grensmaas.nl
twitter