consortium
nieuwsbrief mei 2013

Uitkijkpunten gewild

In navolging van de locaties Itteren en Borgharen heeft nu ook Geulle aan de Maas een uitkijkpunt om de plaatselijke werkzaamheden aan de Maas van dag tot dag te kunnen volgen.

Het uitkijkpunt, aan de Saintweg, is aangelegd op verzoek van de inwoners. Vanaf het uitkijkpunt is een indrukwekkend panorama van de werkzaamheden te zien. En bij de spottersplek is ruimte om te parkeren en fietsen te stallen. Op korte termijn plaatst Consortium Grensmaas infoborden over het werk bij zowel het uitkijkpunt als bij het veer in Geulle aan de Maas.

Inmiddels is er ook al overleg over de aanleg van een uitkijkpunt bij de start van de werkzaamheden in Illikhoven en Visserweert. Als de mogelijkheden dat toelaten, wordt dat uitkijkpunt aangelegd in de nabijheid van gemeenschapshuis De Keet, dat in de zomermaanden halteplaats is voor veel fietsers. Conclusie: de uitkijkpunten van Consortium Grensmaas zijn gewild.

grensmaas

^ Het uitkijkpunt in Geulle aan de Maas (foto: Jac Beekers)


grensmaas

^ Het panorama vanaf het uitkijkpunt (foto: Bert Ramakers)

Opening Rivierpark Maasvallei

Voor de agenda: zondag 25 augustus is een dag om vrij te houden. Die dag wordt het grensoverschrijdende Rivierpark Maasvallei geopend voor het publiek.

De activiteiten voor de opening spelen zich af op de Maasoevers in Grevenbicht en Rothem. Het programma moet nog nader omlijnd worden, maar zeker is dat wandelen, fietsen, kajakken en veel muziek tot de ingrediënten van het feestprogramma behoren.

Voetgangers- en fietsbrug Geulle aan de Maas

De voetgangers- en fietsbrug in Geulle aan de Maas is klaar. De brug betekent dat wandelaars en fietsers tijdens de werkzaamheden een prima verbinding hebben met het veer dat in de zomermaanden duizenden recreanten overzet naar de Vlaamse, dan wel Limburgse Maasoever. De brug loopt over de werkweg tussen Geulle aan de Maas en Voulwames. Na afronding van de werkzaamheden verdwijnt niet alleen de werkweg, maar wordt ook de brug weer gedemonteerd.

grensmaas

grensmaas

^ De tijdelijke brug in Geulle aan de Maas (foto’s: Jac Beekers)

Goed jaar voor Natuurmomenten

2012 Is een goed jaar geweest voor Natuurmonumenten, partner van het Consortium Grensmaas. Uit het jaarverslag 2012 blijkt dat het aantal leden en donateurs voor het eerst sinds jaren weer gestegen is. Natuurmonumenten telt nu 732.000 leden en donateurs. De organisatie heeft ruim 700 medewerkers..

Natuurmonumenten wil de komende jaren op grotere afstand van de overheid- en nog dichter op de huid van mensen met hart voor de natuur gaan opereren. Dat moet leiden tot het zogenaamde nieuwe Natuurmonumenten.

Sproeien in Voulwames

Om te voorkomen dat de zand- en grindtransporten vanuit Geulle aan de Maas naar het voordepot in Itteren stofoverlast veroorzaken, heeft Consortium Grensmaas een sproei-installatie aangelegd op het traject van de werkweg ter hoogte van Voulwames. Zodra er stofontwikkeling dreigt, wordt de sproei-installatie in werking gezet.

grensmaas

^ De sproei-installatie houdt de werkweg goed nat (foto: Jac Beekers)

Boekje en expo over Grensmaas door IVN Stein

Bij het IVN in Stein stond zondag 5 mei de Grensmaas centraal. Het IVN organiseerde enkele wandelingen in Meers, had een expositie over het Grensmaasproject en reikte de eerste exemplaren uit van het boekje Het proefproject Grensmaas in Meers. In dat boekje wordt omschreven hoe mooi en gevarieerd de Grensmaasnatuur zich ontwikkelt.

Voortgang

De voortgang van de werkzaamheden concentreert zich vooral in Geulle aan de Maas.

De zand- en grindtransporten daar liggen op schema. Maar ook in Borgharen blijft het Consortium in de weer. Daar wordt het laatste stuk van de dekgrondberging aangevuld.

grensmaas

^ Zand- en grindtransporten in Geulle aan de Maas (foto: Jac Beekers)

grensmaas

^ Grindwinning in Geulle aan de Maas (foto: Jac Beekers)

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@grensmaas.nl
twitter