consortium
nieuwsbrief november 2012

Geulle aan de Maas op de schop

De voorbereidende werkzaamheden van Consortium Grensmaas in Geulle aan de Maas/Voulwames betekenen dat het landschap een gedaantewisseling ondergaat.

Vanaf de Belgische Maasoever gaat Geulle aan de Maas tijdelijk schuil achter een geluidswal met een lengte van enkele kilometers. Graafmachines zijn de afgelopen weken in de weer geweest om het tracé van de werkweg tussen Geulle aan de Maas en het voordepot in Itteren uit te zetten. En in Voulwames wordt hard gewerkt aan de bouw van de brug die de inwoners van de buurtschap garandeert dat ze te allen tijde bereikbaar blijven.

grensmaas

^ Beelden van de werkzaamheden in Geulle aan de Maas en Voulwames (foto Jac Beekers)

RivierPark Maasvallei

Met de opening van het grensoverschrijvende RivierPark Maasvallei is woensdag 24 oktober de eerste stap gezet om het toekomstige natuurgebied van het project Grensmaas in samenwerking met Vlaanderen ook toeristisch en recreatief te vermarkten.

Het veer tussen Berg aan de Maas en Stokkem was de locatie waar in aanwezigheid van tientallen autoriteiten het feitelijke startschot werd gegeven voor het RivierPark. Dat RivierPark betekent in feite dat overheden en natuurbeheerders in de beide Limburgen er hard aan gaan trekken om het natuurgebied van zo’n 2500 hectare aan beide oevers van de Maas de komende jaren op de toeristische kaart te zetten als een paradijs voor extensieve recreatie. In Vlaanderen wordt daartoe al enkele jaren de handen uit de mouwen gestoken. Dat heeft daar al geleid tot een forse toename van het aantal wandelaars en fietsers.

grensmaas

^ Grensmaas; in Borgharen krijgt de natuur al volop gestalte (foto Jac Beekers)

Verhuizing wilde Marjolein

Het project Grensmaas is niet alleen werken aan de veiligheid van de Maas. Soms moeten er wel heel bijzondere operaties op touw worden gezet. Zoals de verhuizing met kar en tractor van zo’n 500 exemplaren van de Wilde Marjolein.

Die beschermde plant moest het veld ruimen in Geulle aan de Maas en heeft begin deze maand een nieuwe stek gekregen in Borgharen. De Wilde Marjolein groeide op de plek waar de komende maanden graafmachines aan de gang gaan voor de grindwinning. De Flora- en faunawet schrijft voor dat zeldzame soorten behouden moeten blijven. Dus besloot Consortium Grensmaas tot een verhuizing onder begeleiding van een ecoloog. Alle Marjoleins in Geulle aan de Maas werden verzameld en kregen een nieuw thuis in de omgeving van de Maas in Borgharen. Inclusief een al net zo zeldzaam Rapunzelklokje dat bij toeval ook nog in Geulle aan de Maas werd gevonden.

grensmaas

^ De Marjoleins en het ene Rapunzelklokje zijn in Borgharen gearriveerd (foto Gideon Peusens)

Het wordt alsmaar mooier in Itteren en Borgharen

Waarmee zorgen de inwoners van Itteren en Borgharen voor het onderscheid? Gewoon door onvermoeibaar te blijven ijveren om beide Maasdorpen er nog mooier op te maken.

Woensdag 14 november kon weer een mooie zege aan de palmares worden toegevoegd. Na lang ploeteren en barricades slechten, werd met enig feestgedruis gestart met de aanplant van ruim 140 bomen langs het fietspad tussen Itteren en Borgharen.

Die bomen flankeren straks het nieuwe natuurgebied van het project Grensmaas tussen de twee dorpen. Die bomen zijn trouwens geadopteerd door de inwoners. Als Consortium Grensmaas volgend jaar klaar is met het werk tussen Itteren en Borgharen wordt het helemaal een paradijsje daar langs de Maas, zo is de algemene verwachting.

grensmaas

^ Boomplantdag in november in Itteren en Borgharen

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@grensmaas.nl
twitter