Consortium twittert
Social media zijn niet meer weg te denken om snel informatie te kunnen uitwisselen. Dat is de reden dat Consortium Grensmaas ook besloten heeft tot een twitter account.
U kunt ons volgen via twitter.com. Daarmee krijgt u geregeld de allerlaatste ontwikkelingen rond het project Grensmaas tussen Maastricht en Roosteren via uw telefoon, of uw computer. Of het nu gaat om overleg over een nieuwe visvijver in Itteren, de voortgang van het werk in plaatsen als Borgharen, Geulle aan de Maas en Meers, of allerlei overlegstructuren met de bevolking.
Het zou niet alleen leuk zijn als u Consortium Grensmaas volgt via twitter, maar zelf ook reageert op alle ontwikkelingen. Want twitter is juist bedoeld om niet alleen boodschappen te versturen, maar ook reacties te krijgen. En een van de belangrijkste doelstellingen van het Consortium tijdens de uitvoering van de rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en grindwinning zijn optimale contacten met de bevolking. Twitter kan aan die contacten weer iets moois toevoegen. |


|
|
Nieuw onderdak voor vleermuizen
Consortium Grensmaas heeft gezorgd voor nieuw onderdak voor de vleermuis in Geulle aan de Maas. In de populieren langs het Julianakanaal, ten noorden van de kade in het dorp, zijn vijf koloniekasten opgehangen waar de vleermuizenfamilies zich in kunnen nestelen. Om het leefklimaat zo aantrekkelijk mogelijk te maken, is bij de plaatsing van de kasten rekening gehouden met de stand van de zon. De vleermuizen kunnen kiezen tussen een warm, of schaduwrijk onderdak.
Consortium Grensmaas heeft besloten tot die nieuwe huisvesting in verband met de kap van de Canadese populieren langs de oude Maasarm in de toekomstige dekgrondberging waar het grind wordt gewonnen. Met die populieren verdwijnen ook enkele zomerverblijven van onder meer de rosse vleermuis. De koloniekasten zijn bedoeld als compenserende huisvesting en inmiddels door de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) geplaatst. De komende jaren zal met regelmaat worden nagegaan of de vleermuizen zich ook in het nieuwe onderdak hebben genesteld. Bovendien worden de kasten onderhouden.

^ De rosse vleermuis en een van de koloniekasten in Geulle aan de Maas (foto Gideon Peusens)
|
|
Internationale opruimactie
Uiteraard was Consortium Grensmaas donderdag 26 april ook present om de handen uit de mouwen te steken tijdens de eerste internationale opruimactie van zwerfvuil langs de Grensmaas in Borgharen. Zo’n 60 vrijwilligers van organisaties als de Internationale Maascommissie, Rijkswaterstaat in Nederland en België, de provincie én het Consortium gingen aan de slag om de oevers op te schonen. Oevers die niet alleen bezaaid waren met plastic, maar ook bijvoorbeeld met een complete koelkast.
De actie maakt deel uit van een breed gedragen initiatief in Limburg om niet alleen de krachten te bundelen bij het opruimen, maar vooral ook om de berg zwerfvuil na hoogwaters te verminderen en liefst te voorkomen. |
|
Grindwinning levert moois op
Stevensweert en Ohé en Laak vormen de noordelijke entree van het toekomstige natuurgebied van de Grensmaas. De fraaie natuur rond de Molenplas in beide Maasdorpen is het resultaat van grindwinning die in 2007 is afgerond. Die grindwinning aan de noordrand van de Grensmaas vormt een van de onderwerpen in de film: Eiland in de Maas van alle tijden die vrijdag 8 juni in Stevensweert in première gaat. De rolprent brengt de bijzondere geschiedenis van beide Maasdorpen in beeld van de prehistorie tot nu. Conclusie in de film over de grindwinning: de protesten uit de vorige eeuw hebben plaatsgemaakt voor tevredenheid en enthousiasme over de nalatenschap van de grindsector.

^ De fraaie noordelijke poort naar de Grensmaas (foto Hanneke Finken) |
|
Imposant
De reacties tijdens rondleidingen bij de stroomgeulverbreding in Borgharen zijn eigenlijk altijd hetzelfde: ,,Imposant en indrukwekkend”.
Op bijgaande foto wordt het waarom van de reacties in één oogopslag duidelijk: de Maas heeft bij Borgharen enorm veel extra ruimte gekregen. Nog zo’n reactie die steevast te horen is: ,,Wat gaat het allemaal snel en netjes”.

^ (Foto Flying Eye)
|
|
Galloways in Borgharen
In Borgharen hebben deze week de eerste Galloways hun entree gemaakt als start van de natuurontwikkeling op de Maasoever in dat dorp.
De bewoners zijn inmiddels in een brief op de hoogte gebracht van de start van de natuurontwikkeling en de komst van de grazers. Vrijdag 1 juni organiseert Staatsbosbeheer voor de inwoners van Borgharen een excursie in het nieuwe natuurgebied.

^ De komst van de Galloways werd ook meteen op film vastgelegd (foto Hettie Meertens)
|
|