Home / Nieuws / Mysterieuze Grenspaal

Mysterieuze Grenspaal

De scheiding van Nederland en België in 1839 betekent ook dat de precieze loop van de grenzen bepaald moeten worden. Uiteindelijk levert dat 388 gietijzeren en 356 hardstenen grenspalen op. In aankondigingen worden aannemers opgeroepen om in te schrijven op het leveren en plaatsen van die palen.

De gietijzeren palen zijn obeliskvormig en versierd met de wapens van de beide koninkrijken en het jaartal. Bij het Drielandenpunt te Vaals kwam paal nummer 1 te staan en aan de Noordzee ten noorden van Retranchement in Zeeuws-Vlaanderen kreeg paal nummer 388 een plek. Op tussenliggende punten kwamen de stenen palen, waarvan geen voorbeelden meer over zijn.

grenspalen
De oproep voor de inschrijving van grenspalen

Enkele maanden geleden is tijdens de grindwinning in Koeweide een meer dan twee meter lange hardstenen paal opgegraven met daarin gebeiteld het cijfer 4. Het bovenste deel van de paal is achthoekig. De locatie van de paal is (nog) niet teruggevonden op historische kaarten.

Archeoloog Jan Roymans worstelt met drie vragen. Markeerde de paal een tussenpunt van de Rijksgrens? Maakte de paal deel uit van een vast meetnet om de oever van de Maas in te meten? Of was de paal voor iets heel anders bedoeld? Roymans vermoedt dat de paal uit het begin van de 19e eeuw dateert. De paal is volgens de archeoloog ook bijzonder door het gebruik van kostbare hardsteen die ook nog bewerkt is. Mensen die nadere bijzonderheden weten over de herkomst van de paal, kunnen dat melden via info@grensmaas.nl. Op voorstel van Roymans speelt Consortium Grensmaas inmiddels met de gedachte om de grenspaal als bijzonder oriëntatiepunt te gebruiken bij de herinrichting van Trierveld en Koeweide.

grenspaal
Archeoloog Jan Roymans bij de mysterieuze grenspaal
Top