Consortium Grensmaas heeft het rijk, provincie, Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg en de Zuid-Limburgse Maasgemeenten gevraagd aan tafel te gaan zitten om snel nieuwe plannen uit te werken om de waterveiligheid van de Maas en de beken verder te verbeteren.
Het Consortium heeft die oproep gedaan na het extreme hoogwater van juli. Ofschoon het kantje boord was, leverden de ingrepen van het project Grensmaas het gewenste effect op: de Maasgemeenten hielden het droog. Door het recordwaterpeil in de Geul ontstond er in het stroomgebied van die beek toch een ramp met veel ontreddering en honderden miljoenen euro’s schade.
Verdieping van de Maas bij Eijsden en Maastricht, aanleg van de groene rivier tussen Itteren en Borgharen, een nevengeul in Bosscherveld en een hoogwatergeul bij de Rug van Roosteren zijn de belangrijkste onderdelen van het totaalplan dat het Consortium bij de overheid heeft neergelegd.
Het effect van die ingrepen is een verlaging van het waterpeil met ruim een meter bij een overstroming zoals in juli. Op de kosten van die ingrepen kan fors bespaard worden door de ingrepen te combineren met grindwinning.